Інструкція з відновлення відсотку грошового забезпечення, з якого нараховується пенсія, після зменшення його органом ПФУ до 70%.

Завдяки цій інструкції ви зможете відновити своє право на належну пенсію, а саме повернути розмір відсотку грошового забезпечення, який вам був визначений на момент призначення пенсії (більше 70%).

 

Опис ситуації, до якої може бути застосований даний механізм:

 


У даному випадку дії Управління ПФУ є неправомірними, а права особи можна відновити нескладним шляхом, а саме:

 


Обов'язково повинні бути подані до суду докази призначення пенсії саме у тому відсотку, який позивач вважає належним, а також докази зниження вказаного відсотку до 70%!!! Реквізити та суму судового збору, який потрібно сплатити, можна дізнатися на сайті суду, до якого подається позов (https://court.gov.ua/). У 2023 році розмір судового збору складає 1073.60 грн.


Підписаний позов подається до канцелярії суду особисто або через систему "Електронний суд".


Звертаємо увагу, що останнім часом відповідно до даних судової практики спостерігається, що орган ПФУ, не зважаючи на наявність судових рішень, якими підтверджено право конкретної особи (пенсіонера) на відповідний відсоток, все одно здійснюють при подальших перерахунках аналогічні дії щодо зменшення відповідного відсотку до 70%. Варто зазначити, що у даному випадку потрібно повторно звернутися до суду за захистом порушеного права. Щодо можливого звернення до суду з вимогами на кшталт "у подальшому здійснювати перерахунок пенсії, виходячи з 75% (79%, 85%) суми грошового забезпечення, з якого розраховується розмір пенсії", варто зазначити, що вказані вимоги не будуть задоволені та є марними, оскільки відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України захисту підлягають виключно порушені права, тобто суд розглядає та відновлює вже порушене право на час звернення до суду та не може вирішувати питання щодо обставин, які ще не відбулися.

 

Дана інструкція та відповідні шаблони є актуальними станом на серпень 2023 року.

Шаблон заяви та позову 

заява 70%.pdf
позов 70%.pdf

Шаблон позову для особи, що має підстави для звільнення від сплати судового збору. 

позов 70% без збору.pdf